22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам’ять мільйонів людей, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю, забрала життя кожного п’ятого українця.

Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Саме як страшну трагедію її пам’ятають і згадують в усьому світі.

22 червня вшановується світла пам’ять мільйонів українців − жертв Другої світової війни. Більшість із них загинули і померли від поранень, хвороб, були засуджені до розстрілу (за донесеннями військ, лікувальних установ, військових трибуналів), а також потрапили у полон і зникли безвісти. Жертвами нацистських загарбників ставали не тільки військовики, а й ті, хто жодних загроз не становив: жінки, діти, хворі та люди літнього віку. Щороку в цей день ми згадуємо про тих, хто так і не повернувся з цієї війни. Про тих, хто кров’ю і потом відстоював нашу перемогу. Про тих, хто першим прийняв на себе страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані іншими людьми. Людьми, схожими на нас. З тими ж бажаннями, з тією ж жагою до життя. Людьми із сім’ями, у багатьох з яких теж були діти, і, можливо, навіть онуки. І, напевно, вони теж хотіли жити в мирі та злагоді…

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Вічна пам’ять полеглим на полі бою. Честь і слава живим героям!